Probiooteilla tarkoitetaan tutkittuja, suun kautta nautittuna terveyttä edistäviä mikrobeja, joihin lukeutuu sekä bakteereja että joitakin hiivalajeja. Aihe kiinnostaa tiedemaailmaa tällä hetkellä valtavan paljon, sillä suoliston mikrobit on yhdistetty tutkimuksissa esimerkiksi vastustuskykyyn, mahdollisiin suolistovaivoihin, ylipainoon ja jopa mielenterveyteen.
Selkeitä probioottisuosituksia on monessa tilanteessa vaikeaa vielä antaa, joskin tutkimusnäyttöä on jonkin verran jo olemassa esimerkiksi antibioottiripuliin ja ärtyvän suolen oireyhtymään liittyen. Syömällämme ruoalla kokonaisuudessaan on selkeä vaikutus suoliston mikrobeihin, ja monipuolinen, värikäs ja kuitupitoinen ruoka on ehdottomasti terveysteko suoliston kannalta. Myös ruoat, jotka sisältävät suolistolla hyvää tekeviä bakteereja ovat hyvä lisä ruokavalioon. Tällaisiin ruokiin kuuluvat esimerkiksi monelle tuttu hapankaali, jota saa ainakin suurempien kauppojen hyllyltä tai hapattamalla kaalia itse, hapatetut kasvikset, hapanmaitotuotteet sekä hapatetut, kasvipohjaiset jogurtit, kefiiri ja kombucha-juoma. Toki markkinoilla on myynnissä myös probioottilisiä, joista saattaa olla hyötyä.
Suolistolle hyvää tekeviä bakteereja sisältävien ruoka-aineiden sisällyttäminen ruokavalioon voi olla helppoa. Kokeile kasata pieni määrä hapankaalia esimerkiksi lempileipäsi päälle (kts. ohje alta), laita sitä lisukkeeksi pääruoalle ja totuttele makuun. Korvaa virvoitusjuomasi tai jopa siideritölkkisi kesällä kombuchalla ja huomaa olossasi ero! Teepohjainen kombucha-juoma on raikasta ja kirpeää. Sisällytä ruokavalioosi myös vatsallesi sopivia, hapatettuja jogurtteja.
Tunnustele, miten hapankaali vatsallesi sopii. Oma vatsani on kestänyt sitä viime aikoina hyvin, ja olenkin kasannut hapankaalia lisukkeineen lähes jokaisen leipäpalani päälle. Hapankaali sopii mielestäni hyvin myös esimerkiksi lämpimän kasviskeiton rinnalle. Jos hapankaali ei vatsallesi sovi, voit jättää sen alla olevasta ohjeesta pois ja laittaa leivällesi reilummin muita kasviksia <3 Hapankaalia lukuun ottamatta ohje sopii myös FODMAP-ruokavalioon. FODMAP-rajoitusta noudattavalle pähkinä-/ siementahnaksi sopii esimerkiksi tahini tai saksanpähkinätahna.
Herkullinen välipalaleipä (vegaaninen, maidoton, gluteeniton)
100 % kauraleipäpalasia
levitteeksi esim. Oatly påMackan -tuorejuustoa, neitsytoliiviöljyä ja/tai siemen-/ pähkinätahnaa
tuoretta lehtisalaattia
tuoreita yrttejä, esim. tuoretta korianteria tai persiljaa
hapankaalia
kurkkusiivuja
Suosittelen ottamaan esille reilusti erilaisia kasviksia ja levitteitä, ja kasaamaan niistä ruokailuhetkellä erilaisia leipiä tunnustellen, mitä tekisi mieli.
Selkeitä probioottisuosituksia on monessa tilanteessa vaikeaa vielä antaa, joskin tutkimusnäyttöä on jonkin verran jo olemassa esimerkiksi antibioottiripuliin ja ärtyvän suolen oireyhtymään liittyen. Syömällämme ruoalla kokonaisuudessaan on selkeä vaikutus suoliston mikrobeihin, ja monipuolinen, värikäs ja kuitupitoinen ruoka on ehdottomasti terveysteko suoliston kannalta. Myös ruoat, jotka sisältävät suolistolla hyvää tekeviä bakteereja ovat hyvä lisä ruokavalioon. Tällaisiin ruokiin kuuluvat esimerkiksi monelle tuttu hapankaali, jota saa ainakin suurempien kauppojen hyllyltä tai hapattamalla kaalia itse, hapatetut kasvikset, hapanmaitotuotteet sekä hapatetut, kasvipohjaiset jogurtit, kefiiri ja kombucha-juoma. Toki markkinoilla on myynnissä myös probioottilisiä, joista saattaa olla hyötyä.
Suolistolle hyvää tekeviä bakteereja sisältävien ruoka-aineiden sisällyttäminen ruokavalioon voi olla helppoa. Kokeile kasata pieni määrä hapankaalia esimerkiksi lempileipäsi päälle (kts. ohje alta), laita sitä lisukkeeksi pääruoalle ja totuttele makuun. Korvaa virvoitusjuomasi tai jopa siideritölkkisi kesällä kombuchalla ja huomaa olossasi ero! Teepohjainen kombucha-juoma on raikasta ja kirpeää. Sisällytä ruokavalioosi myös vatsallesi sopivia, hapatettuja jogurtteja.
Tunnustele, miten hapankaali vatsallesi sopii. Oma vatsani on kestänyt sitä viime aikoina hyvin, ja olenkin kasannut hapankaalia lisukkeineen lähes jokaisen leipäpalani päälle. Hapankaali sopii mielestäni hyvin myös esimerkiksi lämpimän kasviskeiton rinnalle. Jos hapankaali ei vatsallesi sovi, voit jättää sen alla olevasta ohjeesta pois ja laittaa leivällesi reilummin muita kasviksia <3 Hapankaalia lukuun ottamatta ohje sopii myös FODMAP-ruokavalioon. FODMAP-rajoitusta noudattavalle pähkinä-/ siementahnaksi sopii esimerkiksi tahini tai saksanpähkinätahna.
Herkullinen välipalaleipä (vegaaninen, maidoton, gluteeniton)
100 % kauraleipäpalasia
levitteeksi esim. Oatly påMackan -tuorejuustoa, neitsytoliiviöljyä ja/tai siemen-/ pähkinätahnaa
tuoretta lehtisalaattia
tuoreita yrttejä, esim. tuoretta korianteria tai persiljaa
hapankaalia
kurkkusiivuja
Suosittelen ottamaan esille reilusti erilaisia kasviksia ja levitteitä, ja kasaamaan niistä ruokailuhetkellä erilaisia leipiä tunnustellen, mitä tekisi mieli.