Vuosittaista Kuluttajaliiton alulle laittamaa hävikkiviikkoa vietetään tänävuonna 12.-18.9. eli juuri tällä hetkellä. Hävikkiviikon tarkoituksena on lisätä ruoan arvostamista sekä kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa keskimäärin runsaasti: henkilöä kohden jopa parinkymmenen kilon verran vuodessa. Ruokahävikin määrään on kuitenkin mahdollista vaikuttaa yksinkertaisten, arkisten valintojen avulla.
Itse koetan tällä hetkellä tukea esimerkiksi suunnitelmallisuuteen: pidän yllä kauppalistaa ja pyrin suunnittelemaan pääruokia jokusen päivän verran etukäteen. Tärkeältä on tuntunut ottaa säännöllisesti aikaa myös kuiva- ja jääkaapin perinpohjaiselle järjestämiselle. Koetan myös ostaa ruokaa sen verran kuin on tarve! Lisäksi säilön lempileipiäni pakkaseen, ja jos banaanit alkavat kypsyä nopeammin kuin ehdin ne syödä, pakastan ne smoothieen sopivina paloina ja käytän ne hieman myöhemmin.
Inhimillistä tietenkin on, että ruokaa jää joskus myös yli tai unohtuu kaappiin, ja silloin se on heitettävä vaan pois. Lajittelemalla ylijääneen ruoan biojätteeseen voi onneksi säästää hieman ympäristöä.
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa keskimäärin runsaasti: henkilöä kohden jopa parinkymmenen kilon verran vuodessa. Ruokahävikin määrään on kuitenkin mahdollista vaikuttaa yksinkertaisten, arkisten valintojen avulla.
Itse koetan tällä hetkellä tukea esimerkiksi suunnitelmallisuuteen: pidän yllä kauppalistaa ja pyrin suunnittelemaan pääruokia jokusen päivän verran etukäteen. Tärkeältä on tuntunut ottaa säännöllisesti aikaa myös kuiva- ja jääkaapin perinpohjaiselle järjestämiselle. Koetan myös ostaa ruokaa sen verran kuin on tarve! Lisäksi säilön lempileipiäni pakkaseen, ja jos banaanit alkavat kypsyä nopeammin kuin ehdin ne syödä, pakastan ne smoothieen sopivina paloina ja käytän ne hieman myöhemmin.
Inhimillistä tietenkin on, että ruokaa jää joskus myös yli tai unohtuu kaappiin, ja silloin se on heitettävä vaan pois. Lajittelemalla ylijääneen ruoan biojätteeseen voi onneksi säästää hieman ympäristöä.
Ruokahävikin vähentämisen lisäksi on tietysti muitakin tapoja, joilla kukin voi vaikuttaa ruokavalionsa ympäristöystävällisyyteen. Yksi ympäristön kannalta merkittävä teko voisi olla esimerkiksi lisätä kasvikunnan tuotteiden osuutta ruokavaliossa. Ja tähänhän on monia tapoja! On mahdollista tehdä salaatteja ja paahtaa kasviksia lisukkeeksi pannulla, valmistaa pellillinen uunijuureksia tai ottaa tavaksi kuoria välipalaksi juurespala silloin tällöin. Runsaasti erivärisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio tukee myös terveyttä – väestötason ravitsemussuosituksissa kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaankin syötävän vähintään 5-6 kourallista päivässä (VRN 2014).
Sesonkien huomioiminen esimerkiksi kasvikunnan tuotteita ostettaessa tuo saataville hyvänmakuisia, hinnaltaan mahdollisesti hieman huokeampia ja ympäristöä vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja. Nyt ovat sesongissa esimerkiksi puolukat – ne ovat nyt sopivan kypsiä itsekin kerättäväksi! Proteiinin riittävän saannin turvaamiseksi kannattaa kasvisruokapäivinäkin valita aterioille selkeitä proteiinin lähteitä, kuten papuja, linssejä tai herneitä tai vaikkapa herkkävatsaisellekin sopivaa tofua tai tempeä, niiden oheen kuitupitoisia viljatuotteita sekä parisen ruokalusikallisen verran pähkinöitä ja/tai siemeniä.
Jos kaipaat tukea syömistesi suunnittelemiseen, voit ladata tästä käyttöösi hyvin yksinkertaisen, muokattavan ateriasuunnitelmapohjan 💚
Minkälaisia ajatuksia herää? Minkälaisia ympäristöystävällisiä valintoja jo teet arjessasi?
Luettavaa aiheeseen liittyen:
https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/
https://wwf.fi/ruoka/
https://satokausi.fi/satokausikalenteri/
Sesonkien huomioiminen esimerkiksi kasvikunnan tuotteita ostettaessa tuo saataville hyvänmakuisia, hinnaltaan mahdollisesti hieman huokeampia ja ympäristöä vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja. Nyt ovat sesongissa esimerkiksi puolukat – ne ovat nyt sopivan kypsiä itsekin kerättäväksi! Proteiinin riittävän saannin turvaamiseksi kannattaa kasvisruokapäivinäkin valita aterioille selkeitä proteiinin lähteitä, kuten papuja, linssejä tai herneitä tai vaikkapa herkkävatsaisellekin sopivaa tofua tai tempeä, niiden oheen kuitupitoisia viljatuotteita sekä parisen ruokalusikallisen verran pähkinöitä ja/tai siemeniä.
Jos kaipaat tukea syömistesi suunnittelemiseen, voit ladata tästä käyttöösi hyvin yksinkertaisen, muokattavan ateriasuunnitelmapohjan 💚
Minkälaisia ajatuksia herää? Minkälaisia ympäristöystävällisiä valintoja jo teet arjessasi?
Luettavaa aiheeseen liittyen:
https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/
https://wwf.fi/ruoka/
https://satokausi.fi/satokausikalenteri/