• ALKU
  • EMILIA
  • PALVELUT
    • HERKKÄUNISELLE
    • SYÖMISHÄIRIÖT
    • ILMAINEN E-KIRJA
  • HINNASTO
  • BLOGI
  • AJANKOHTAISTA
  • AJANVARAUS
  • yhteistyössä
  • ALKU
  • EMILIA
  • PALVELUT
    • HERKKÄUNISELLE
    • SYÖMISHÄIRIÖT
    • ILMAINEN E-KIRJA
  • HINNASTO
  • BLOGI
  • AJANKOHTAISTA
  • AJANVARAUS
  • yhteistyössä
  Lempeydellä ja kehoa kuunnellen

kehoa kuunnellen

10/21/2024

0 Comments

 
Miten löytää levähtämistä laajentuessa?

Kasvun kohdat voivat olla repiviä, muttei niiden tarvitse (aina) olla. Ehkä tunnet sussa kutsun kohden jotakin, laajentumista, tai pohdit jonkin tietyn askeleen ottamista. Miltä se tuntuu sun kehossa, mitä huomaat? Mitä tapahtuu sun kehossa asennon ja tuntemusten, ehkä hengityksen tasolla? Sulla on lupa kuunnella sitä, minkälainen askel tuntuu sun kehon tasolla asti tällä hetkellä oikealta.

​Jos tunnet kehon tasolla vastustusta, se ei tarkoita ollenkaan sitä, ettetkö pystyisi johonkin sellaiseen, minkä tunnet kutsuvan... Se vastustus, se ehkä pyytää sua kääntymään vähän sisäänpäin, vahvistumaan, laajentumaan ensin sisältä käsin <3

​Se saa olla se, mikä vastustaa, se on syystä, ajattelen, ja sen puoleen on mahdollista lempeän uteliaasti kääntyä: mikä vastustaa? Tiedät ja ehkä kehon tasolla asti tunnet sun suuntaa ja sun tahtia.​ Ehkä tarpeen onkin, että pysähdyt vielä kertaalleen tutkimaan syitä sun askelten ja suunnan takana. Tai ehkä kokeilet, aloitat kuulostellen jostakin hyvin pienestä ja otat samaan aikaan vastaan tukea itseltäsi ja/tai toisilta.

Laajentua voi lempeästi, sitä tänään pohdin, itseä kuunnellen ja sisäistä turvaa, kykyä kannatella vahvistaen. Siten, että yhteys kehoon ja itseen säilyy samalla, kun uskallat tai opettelet uudenlaista, kun jokin muuntuu.

Sitä sellaista kasvua toivon omalla työlläni tukea, välillä hidasta ja hiljattaista, itsestä käsin linjautuvaa kasvua. Siihen myös itsessäni sitoudun. Ja joskus silti kasvu repii, mutta sen ei aina tarvitse.
0 Comments

mitä tarkoittaa tietoinen syöminen?

5/3/2023

0 Comments

 
Tietoinen syöminen pitää sisällään keskittymisen ruoan makuihin, rakenteisiin ja tuoksuihin sekä siihen, miltä ruoka näyttää. Ruoan äärellä hidastetaan tahtia ollen läsnä myös itsessä tapahtuvalle, esimerkiksi nälän ja kylläisyyden tuntemuksille sekä sille, mitä tapahtuu omien ajatusten ja tunteiden tasolla.

Tietoinen tapa syödä on taito, jota on mahdollista harjoitella. Samalla se on yksi keino harjoittaa tietoisuustaitoja. Sen avulla voit muun muassa vahvistaa itsetuntemustasi ja kykyäsi olla läsnä.

Tietoiseen syömiseen liittyvät aiheet ovat usein läsnä myös vastaanotolla.
Picture
Myös intuitiivisesta syömisestä oon puhunut jonkin verran esimerkiksi viime kesänä. Loin silloin raamit Intuitiivinen syöminen -polulle, jonka saa yhä ostaa Holvi-kaupan kautta: https://holvi.com/…/produ…/699427579545ffe0e9a1f92ce6cc2576/. Tietoinen syöminen luo intuitiiviselle, kehoa kuuntelevalle syömiselle pohjaa.
0 Comments

suoritanko syömistä?

4/28/2023

0 Comments

 

Sain jutella Ylen kanssa muutama viikko sitten suorittamisesta:

https://www.instagram.com/p/CrITvXkNJ4h/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Juttelimme kehon kuuntelemista ja lämminhenkisestä suhtautumisesta itseen. Itsemyötätunto on kykyä olla itsen äärellä hyvinä ja ehdottomasti myös hankalina hetkinä. Se on lempeää ja se on jämäkkää, niin näen, itsestä huolehtimista. Voimakas kriittisyys itseä kohtaan helposti lannistaa ja lamaannuttaa.

Kannustan postauksessa myös joustavien rutiinien luomiseen, sillä tahdonvoimaa meillä on kullakin rajallisesti, mutta kun jokin tekeminen rutinoituu, se integroituu osaksi arkea. Arki on aina muuntuvaa, siksi kyky joustaa on niin tärkeää - on tärkeää, että itsen ja kehon kuuntelemiselle jää tilaa omassa arjessa, että on tilaa inhimillisyydelle.

Minkälaisia ajatuksia herää sussa?

Syömistäkin voi alkaa suorittaa. Mieli saattaa silloin täyttyä vaativista, syömiseen ja omaan kehoon liittyvistä ajatuksista. Syömisten saralla tapahtuvat muutokset saattavat ahdistaa ja joustavuus voi tuntua vaikealta. Joskus syöminen mutkistuu niin paljon, että fyysinen terveyskin alkaa siitä kärsiä.

0 Comments

Ympäristöystävällisistä ruokavalinnoista

9/14/2022

0 Comments

 
Vuosittaista Kuluttajaliiton alulle laittamaa hävikkiviikkoa vietetään tänävuonna 12.-18.9. eli juuri tällä hetkellä. Hävikkiviikon tarkoituksena on lisätä ruoan arvostamista sekä kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.
 
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa keskimäärin runsaasti: henkilöä kohden jopa parinkymmenen kilon verran vuodessa. Ruokahävikin määrään on kuitenkin mahdollista vaikuttaa yksinkertaisten, arkisten valintojen avulla.

Itse koetan tällä hetkellä tukea esimerkiksi suunnitelmallisuuteen: pidän yllä kauppalistaa ja pyrin suunnittelemaan pääruokia jokusen päivän verran etukäteen. Tärkeältä on tuntunut ottaa säännöllisesti aikaa myös kuiva- ja jääkaapin perinpohjaiselle järjestämiselle. Koetan myös ostaa ruokaa sen verran kuin on tarve! Lisäksi säilön lempileipiäni pakkaseen, ja jos banaanit alkavat kypsyä nopeammin kuin ehdin ne syödä, pakastan ne smoothieen sopivina paloina ja käytän ne hieman myöhemmin.
 
Inhimillistä tietenkin on, että ruokaa jää joskus myös yli tai unohtuu kaappiin, ja silloin se on heitettävä vaan pois. Lajittelemalla ylijääneen ruoan biojätteeseen voi onneksi säästää hieman ympäristöä.
Picture
Ruokahävikin vähentämisen lisäksi on tietysti muitakin tapoja, joilla kukin voi vaikuttaa ruokavalionsa ympäristöystävällisyyteen. Yksi ympäristön kannalta merkittävä teko voisi olla esimerkiksi lisätä kasvikunnan tuotteiden osuutta ruokavaliossa. Ja tähänhän on monia tapoja! On mahdollista tehdä salaatteja ja paahtaa kasviksia lisukkeeksi pannulla, valmistaa pellillinen uunijuureksia tai ottaa tavaksi kuoria välipalaksi juurespala silloin tällöin. Runsaasti erivärisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio tukee myös terveyttä – väestötason ravitsemussuosituksissa kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaankin syötävän vähintään 5-6 kourallista päivässä (VRN 2014).

Sesonkien huomioiminen esimerkiksi kasvikunnan tuotteita ostettaessa tuo saataville hyvänmakuisia, hinnaltaan mahdollisesti hieman huokeampia ja ympäristöä vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja. Nyt ovat sesongissa esimerkiksi puolukat – ne ovat nyt sopivan kypsiä itsekin kerättäväksi! Proteiinin riittävän saannin turvaamiseksi kannattaa kasvisruokapäivinäkin valita aterioille selkeitä proteiinin lähteitä, kuten papuja, linssejä tai herneitä tai vaikkapa herkkävatsaisellekin sopivaa tofua tai tempeä, niiden oheen kuitupitoisia viljatuotteita sekä parisen ruokalusikallisen verran pähkinöitä ja/tai siemeniä.

Jos kaipaat tukea syömistesi suunnittelemiseen, voit ladata tästä käyttöösi hyvin yksinkertaisen, muokattavan ateriasuunnitelmapohjan 💚

Minkälaisia ajatuksia herää? Minkälaisia ympäristöystävällisiä valintoja jo teet arjessasi?

Luettavaa aiheeseen liittyen:
https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/
https://wwf.fi/ruoka/
https://satokausi.fi/satokausikalenteri/

0 Comments

pieni, vihreä kakku

6/18/2022

0 Comments

 
Selasin blogin tekstiluonnoksia vuosien verran taaksepäin, ja löysin aivan ensimmäisen säästetyn luonnoksen otsikolla Pieni, vihreä kakku. Toivon jakaa ohjeen viimein täällä bloginkin puolella. Pienen, vihreän kakun nimellä kulkee ensimmäinen, kymmenisen vuotta sitten kehittelemäni raakakakkuohje. Kakku on helppo valmistaa, ja siinä maistuu avokadon lisäksi muun muassa lime ja vanilja.

Tässä kehittelemäni Pienen, vihreän kakun ohje:
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl taateleita
ripaus suolaa
3 suurta, kypsää avokadoa
puoli banaania
3/4 dl limen mehua
1/2 dl neitsytkookosöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl vaniljajauhetta
4 tl psylliumjauhetta

Koristeluun esimerkiksi puolitettuja limesiivuja ja kookoslastuja.

Aloita kakun valmisteleminen päivää aikaisemmin laittamalla pähkinät ja taatelit likoamaan jääkaappiin yön ajaksi. Kaada liotusvedet seuraavana päivänä pois. Sekoita esimerkiksi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella pähkinöistä, taateleista ja ripauksesta suolaa kakulle pohja. Taputtele kakkupohja irtopohjavuoan pohjalle. Annostele loput ainesosat esimerkiksi tehosekoittimeen ja valmista niistä kakulle täyte. Kookosöljy kannattaa lisätä tehosekoittimeen hieman pehmenneenä tai sulana. Lisää psylliumjauhe seokseen viimeisenä täytteen näyttäessä jo koostumukseltaan tasaiselta. Kaada kakkutäyte irtopohjavuokaan pohjakerroksen päälle. Tasoita kakun pinta ja koristele kakku. Laita valmis kakku huolella asetellen pakkaseen. Parin tunnin kuluttua kakku on valmis tarjoiltavaksi.


Kannustan muokkaamaan ohjetta oman makusi mukaiseksi - voit esimerkiksi lisätä hunajan määrää, jos kaipaat enemmän makeutta, tai kirpeyttä kaivatessasi voit puristaa kakkutäytteeseen hieman enemmän limen mehua.


Suklaista kakkua kaivatessasi suosittelen tutustumaan tähän ohjeeseen: http://emilialeinonen.fi/blogi/vegaaninen-minttu-suklaaraakakakku
Picture
0 Comments

Intuitiivinen syöminen

3/22/2022

0 Comments

 
Mitä tarkoittaa intuitiivinen syöminen? Avasin aihetta Instagram-tilin puolella ja haluan jakaa saman tekstipätkän myös tänne blogin puolelle elvyttääkseni blogia pikkuhiljaa taas toimimaan. Jatkossa päivittyy hiljakseen ja aiempaa tiheämmin myös tämä blogi. Mutta intuitiiviseen syömiseen - mitä se tarkoittaa?

Yksinkertaisimmillaan intuitiivinen tapa syödä tarkoittaa kehoa kuuntelevaa syömistä. Se tarkoittaa nälän kuuntelemista ja vastaamista kehon luonnolliseen tarpeeseen syödä. Se tarkoittaa kehon impulssien kuuntelemista myös ruoka-annoksia koostaessa ja kylläisen olon äärellä.

Intuitiivisesti syödessä teet rennon joustavasti sun keholle hyvältä tuntuvia valintoja 🤍 On hyvä, että tiedostat taustalla monipuolisen syömisen perusperiaatteet, ja niiden puitteissa kuuntelet itseäsi. Intuitiivinen syöminen on kehon terveyden ja kehon viestien kunnioittamista siten, että myös mieli on tyytyväinen: ruoka saa maistua hyvältä ja tuoda hyvää oloa!

Miltä tällaiset syömisen periaatteet susta kuulostavat? Olis ihana kuulla sun ajatuksia aiheesta!

Vastaanottotyössä mulle tuntuu tärkeältä tehdä tila kehon kuuntelemiselle ja kehon kuulemisen vahvistamiselle niiden perusteiden; kehon ja mielen terveyttä tukevaan syömiseen liittyvien perusasioiden ohella.

Picture
0 Comments

oli tiistai ja pohdin...

10/19/2018

0 Comments

 
Olen Instagramin ja Facebook-sivujen puolella aloittanut syksyn ajan jatkuvan tiistaimietteiden sarjan. Voit seurata näitä lempeitä, inhimillisyyden äärelle pysäyttäviä mietteitä täällä: https://www.instagram.com/ravitsemusterapeuttiemilia/ ja täällä: https://www.facebook.com/ravitsemusterapeuttiemilia/

Viime tiistaina jätin ilmaan viisi kysymystä, jotka voit halutessasi kysyä itseltäsi milloin vain koet kehosi äärelle pysähtymisen tarpeelliseksi:

Mitä näen?
Mitä kuulen?
Mitä kehoni ääriviivoilla tunnen?
Minkälaisia tuoksuja ympärilläni on?
Maistanko jonkin maun?


Voit mennä kävelemään syksyiseen, valoisaan luontoon, ja kysyä kysymykset itseltäsi siellä. Tai voit pohtia kysymyksiä nuuhkiessasi kupillista lempiteetäsi.

Aisteihin keskittyminen tuo sinut hetkeen. Se ohjaa huomiota kehoosi ja sen ihmeelliseen kykyyn tunnustella tätä maailmaa aistien kautta.
Picture

Kohdataan tiistaimietteiden parissa! Mielelläni kuulen, mitä pohdinnat sinussa herättävät. Minkälaisia aiheita sinä pohdit tai haluaisit, että pohdin tekstin muodossa syvemmin?


0 Comments

hyvinvointipaino - saan olla painossa, jossa tuntuu minulle hyvältä olla

4/15/2018

0 Comments

 
Mikä on hyvinvointipaino? Puhun asiakastapaamisissa usein hyvinvointipainosta eli biologisesta normaalipainosta. Mitä se tarkoittaa? Avaan tässä hieman...

Hyvinvointipainolla tarkoitetaan suurpiirteistä painolukemaa
-johon keho luonnollisesti hakeutuu, kun kuuntelet nälän ja kylläisyyden tunnetta
-joka on kullekin yksilöllinen (vrt. kengännumero)
-joka vaihtelee esim. iän myötä
-jossa keho voi hyvin: esim. kuukautiskierto toimii, saat nukuttua eikä sinua esim. jatkuvasti palele
-jossa voit myös psyykkisesti hyvin: et joudu kontrolloimaan mielellä syömistäsi, ahdistumaan syömisestä tai tunne tarvetta syödä hallitsemattomasti esim. makeaa (kommenttina, että tämän osa-alueen työstämiseen voi liittyä niin moni asia, ettei hyvinvointipainossa oleminen välttämättä tilannetta ratkaise - perustan terveelle ruokasuhteelle se kuitenkin antaa!)

Olemme erilaisia ja ainutlaatuisilla tavoillamme kauniita. Miltä ylläoleva hyvinvointipainoon liittyvien asioiden lista sinulle kuulostaa: onko sinulla hyvä ja rauhallista olla kehossasi? Miten kohtelet kehoasi? Miten sille ja siitä puhut?

Huolehditko kehosi terveydestä kontrolloimatta pilkuntarkasti jokaista suupalaasi tai liikkumisesi määrää, mutta kuitenkin lempeydellä ja kehostasi välittäen - hyvinvointiasi arvostaen ja kehostasi huolehtimiseen pitkällä tähtäimellä sitoutuen?

Picture
Sinä ja kehosi ansaitsette hyvää <3
Kuva: Stocksnap
0 Comments

bataattilettuja

2/14/2018

0 Comments

 
Picture
Pienessä keittiössäni valmistuu usein erilaisia lettuja: pinaattilettuihin ja banaanilettuihin löydät ohjeet tämän blogin alkumetreiltä. Kokeile laittaa pinaatin tilalle joskus pakastettua lehtikaalta ja kasaa letun päälle esim. pannulla paahdettuja tofukuutioita, avokadoa ja runsaasti tuoretta salaattia.

Tänään kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa lettuja bataatista. Käytän bataattia paljon, mutta enimmäkseen uunissa rapeaksi paahdettuna lisukkeena. Tänään valmistui kasa lettuja tällä ohjeella:

Bataattiletut avokadosalaatilla (kahdelle)
puoli bataattia
3 kananmunaa
1 dl kaurajauhoja
1 tl psylliumkuitujauhetta
ripaus suolaa

avokado
reilusti tuoretta pinaattia
granaattiomena
pätkä kurkkua
hampunsiemeniä

Kuori ja paloittele bataatti. Paahda 220 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa rapeutta - noin 30 minuuttia. Soseuta bataatti ja kananmuna sauvasekoittimella. Lisää taikinaan loput ainesosat lusikalla sekoittaen, viimeisenä psylliumkuitujauhe. Paista miedolla lämmöllä esim. neljä keskisuurta lettua. 

Pese ja paloittele salaatin ainekset kulhoon tai erillisille lautasille. Annostele lautaselle lettujen kanssa.

Picture
Picture
0 Comments

viime hetken piparkakkuresepti

12/23/2017

0 Comments

 
Jos kaipaat leivonnaisten tuoksua kotiisi ja aattoaamuun sopisi hetki piparkakkujen paistamisen parissa, tässä olisi yksi ohje ehdolle. Ohjeesta valmistuu noin kaksi pellillistä gluteenittomia ja maidottomia piparkakkuja.

Kotitekoinen piparkakkutaikina
1 dl riisijuomaa
4 rkl hunajaa
3 rkl kookosöljyä
2 tl leivinjauhetta
4 tl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa
3 dl kaurajauhoja
3 dl mantelijauhoja

Kuumenna kattilassa riisijuoma ja hunaja, sekoittele. Sammuta liesi ja lisää joukkoon kookosöljy. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen kattilaan. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään yöksi. 

Seuraavana päivänä: lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli taikinaa jauhotetulla alustalla vähän kerrallaan. Painele muotilla piparkakkuja ja nosta leivinpaperille pellille. Paista 6-8 minuuttia.
Picture
Tämä ohje toimi suurimpana inspiraation lähteenä, vaikkakin muitakin ohjeita selasin: http://tuulia.co/fi/gluteenittomat-piparkakut/ <3 
0 Comments
<<Previous