• ALKU
  • EMILIA
  • PALVELUT
    • SYÖMISHÄIRIÖT
    • HYVINVOIVA VATSA
    • LYHYTTERAPEUTTINEN OHJAUS
    • ILMAINEN E-KIRJA
  • HINNASTO
  • BLOGI
  • AJANKOHTAISTA
  • OTA YHTEYTTÄ
  • yhteistyössä
  • ALKU
  • EMILIA
  • PALVELUT
    • SYÖMISHÄIRIÖT
    • HYVINVOIVA VATSA
    • LYHYTTERAPEUTTINEN OHJAUS
    • ILMAINEN E-KIRJA
  • HINNASTO
  • BLOGI
  • AJANKOHTAISTA
  • OTA YHTEYTTÄ
  • yhteistyössä
  Hyvää oloa ja yhteyttä itseen ravitsemusterapian keinoin

oli tiistai ja pohdin...

10/19/2018

0 Comments

 
Olen Instagramin ja Facebook-sivujen puolella aloittanut syksyn ajan jatkuvan tiistaimietteiden sarjan. Voit seurata näitä lempeitä, inhimillisyyden äärelle pysäyttäviä mietteitä täällä: https://www.instagram.com/ravitsemusterapeuttiemilia/ ja täällä: https://www.facebook.com/ravitsemusterapeuttiemilia/

Viime tiistaina jätin ilmaan viisi kysymystä, jotka voit halutessasi kysyä itseltäsi milloin vain koet kehosi äärelle pysähtymisen tarpeelliseksi:

Mitä näen?
Mitä kuulen?
Mitä kehoni ääriviivoilla tunnen?
Minkälaisia tuoksuja ympärilläni on?
Maistanko jonkin maun?


Voit mennä kävelemään syksyiseen, valoisaan luontoon, ja kysyä kysymykset itseltäsi siellä. Tai voit pohtia kysymyksiä nuuhkiessasi kupillista lempiteetäsi.

Aisteihin keskittyminen tuo sinut hetkeen. Se ohjaa huomiota kehoosi ja sen ihmeelliseen kykyyn tunnustella tätä maailmaa aistien kautta.
Picture

Kohdataan tiistaimietteiden parissa! Mielelläni kuulen, mitä pohdinnat sinussa herättävät. Minkälaisia aiheita sinä pohdit tai haluaisit, että pohdin tekstin muodossa syvemmin?


0 Comments

hyvinvointipaino - saan olla painossa, jossa tuntuu minulle hyvältä olla

4/15/2018

0 Comments

 
Mikä on hyvinvointipaino? Puhun asiakastapaamisissa usein hyvinvointipainosta eli biologisesta normaalipainosta. Mitä se tarkoittaa? Avaan tässä hieman...

Hyvinvointipainolla tarkoitetaan suurpiirteistä painolukemaa
-johon keho luonnollisesti hakeutuu, kun kuuntelet nälän ja kylläisyyden tunnetta
-joka on kullekin yksilöllinen (vrt. kengännumero)
-joka vaihtelee esim. iän myötä
-jossa keho voi hyvin: esim. kuukautiskierto toimii, saat nukuttua eikä sinua esim. jatkuvasti palele
-jossa voit myös psyykkisesti hyvin: et joudu kontrolloimaan mielellä syömistäsi, ahdistumaan syömisestä tai tunne tarvetta syödä hallitsemattomasti esim. makeaa (kommenttina, että tämän osa-alueen työstämiseen voi liittyä niin moni asia, ettei hyvinvointipainossa oleminen välttämättä tilannetta ratkaise - perustan terveelle ruokasuhteelle se kuitenkin antaa!)

Olemme erilaisia ja ainutlaatuisilla tavoillamme kauniita. Miltä ylläoleva hyvinvointipainoon liittyvien asioiden lista sinulle kuulostaa: onko sinulla hyvä ja rauhallista olla kehossasi? Miten kohtelet kehoasi? Miten sille ja siitä puhut?

Huolehditko kehosi terveydestä kontrolloimatta pilkuntarkasti jokaista suupalaasi tai liikkumisesi määrää, mutta kuitenkin lempeydellä ja kehostasi välittäen - hyvinvointiasi arvostaen ja kehostasi huolehtimiseen pitkällä tähtäimellä sitoutuen?

Picture
Sinä ja kehosi ansaitsette hyvää <3
Kuva: Stocksnap
0 Comments

bataattilettuja

2/14/2018

0 Comments

 
Picture
Pienessä keittiössäni valmistuu usein erilaisia lettuja: pinaattilettuihin ja banaanilettuihin löydät ohjeet tämän blogin alkumetreiltä. Kokeile laittaa pinaatin tilalle joskus pakastettua lehtikaalta ja kasaa letun päälle esim. pannulla paahdettuja tofukuutioita, avokadoa ja runsaasti tuoretta salaattia.

Tänään kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa lettuja bataatista. Käytän bataattia paljon, mutta enimmäkseen uunissa rapeaksi paahdettuna lisukkeena. Tänään valmistui kasa lettuja tällä ohjeella:

Bataattiletut avokadosalaatilla (kahdelle)
puoli bataattia
3 kananmunaa
1 dl kaurajauhoja
1 tl psylliumkuitujauhetta
ripaus suolaa

avokado
reilusti tuoretta pinaattia
granaattiomena
pätkä kurkkua
hampunsiemeniä

Kuori ja paloittele bataatti. Paahda 220 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa rapeutta - noin 30 minuuttia. Soseuta bataatti ja kananmuna sauvasekoittimella. Lisää taikinaan loput ainesosat lusikalla sekoittaen, viimeisenä psylliumkuitujauhe. Paista miedolla lämmöllä esim. neljä keskisuurta lettua. 

Pese ja paloittele salaatin ainekset kulhoon tai erillisille lautasille. Annostele lautaselle lettujen kanssa.

Picture
Picture
0 Comments

viime hetken piparkakkuresepti

12/23/2017

0 Comments

 
Jos kaipaat leivonnaisten tuoksua kotiisi ja aattoaamuun sopisi hetki piparkakkujen paistamisen parissa, tässä olisi yksi ohje ehdolle. Ohjeesta valmistuu noin kaksi pellillistä gluteenittomia ja maidottomia piparkakkuja.

Kotitekoinen piparkakkutaikina
1 dl riisijuomaa
4 rkl hunajaa
3 rkl kookosöljyä
2 tl leivinjauhetta
4 tl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa
3 dl kaurajauhoja
3 dl mantelijauhoja

Kuumenna kattilassa riisijuoma ja hunaja, sekoittele. Sammuta liesi ja lisää joukkoon kookosöljy. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen kattilaan. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään yöksi. 

Seuraavana päivänä: lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli taikinaa jauhotetulla alustalla vähän kerrallaan. Painele muotilla piparkakkuja ja nosta leivinpaperille pellille. Paista 6-8 minuuttia.
Picture
Tämä ohje toimi suurimpana inspiraation lähteenä, vaikkakin muitakin ohjeita selasin: http://tuulia.co/fi/gluteenittomat-piparkakut/ <3 
0 Comments

mikä tuo sulle rauhaa arkeen?

11/20/2017

0 Comments

 
Pohdin tänään rauhoittumista ja sen tärkeyttä. Listasin teille kolme ensimmäisenä mieleen tullutta asiaa, jotka tuovat minulle rauhaa arjessa:

1) Pysähtyminen liikkeen äärelle: kehosta huolehtiminen voi unohtua ainakin minulla arjen keskellä... Olo alkaa tuntua tukkoiselta, kunnes muistan taas pysähtyä itseni äärelle ja antaa aikaa olemiselle. Muistan liikuttaa kehoani ja kuunnella sitä taas tarkemmin: minkälaista liikettä se kaipaa? Mitä muuta keho osaa minulle kertoa, kunhan kuuntelen?
Picture
2) Meren rannat: luonnossa olemisen rauhoittavaa vaikutusta en voi alleviivata tarpeeksi. Minulle meren rannat ja metsät tuovat kotoisan olon. Minkälaisessa luonnon paikassa sinä olet eniten kotonasi? 
Picture
3) Teehetki tai jaettu hetki lempiraaka-aineista valmistetun ruoan äärellä: kun ruoan valmistaa rauhassa kuunnellen, mitä tekee oikeasti mieli ja kattaa pöydän ääreen ehkäpä värejä ja tilaa toisillekin... on aika rauhoittavaa istua syömishetken ääreen. Kuvan ateriaan kuului mm. manteleista ja tattarista tehtyä tuorepuuroa, marjoja + porkkanamehua ja matchateetä. Tämä aamubrunssi valmistui poikkeuksellisen rauhassa. Läsnäoloa voi kokeilla tuoda mukaan jo kauppaostoksillekin: miltä raaka-aineet näyttävät? Mikä näyttää tuoreelta ja hyvältä? Pienimuotoisemmin tuon läsnäoloa arkeeni teehetkillä. Irtotee voi olla aika kauniin näköistäkin ja lämmin kuppi teetä tuo minusta tasapainoa erityisesti nyt kylmempänä aikana.
Picture

​Kaunista, rauhallista talveen siirtymisen aikaa teille, jotka tätä luette! Ainakin minä huomaan kaipaavani tähän aikaan paljon rauhaa ja esimerkiksi näillä arkisilla jutuilla sitä arkeeni saan. Pysähtymistä, pysähtymistä... Luonnon, liikkeen ja hyvän ruoan äärelle. Yhteydenpito läheisiin ihmisiin tuntuu myös tärkeältä.

​Miten sulla sujuu siirtyminen talven aikaan? Mikä tuo sun arkeen rauhaa?​
0 Comments

omena-kaurapaistos puolukoilla

8/26/2017

0 Comments

 
Täällä Oulun korkeudella ilmassa tuntuu jo syksy... Ulkona on raikasta hengittää, ja siksi tahtoisinkin viettää siellä tunteja, tunteja joka päivä. Kaivoin villatakit ja lämpimät huivit jo esille. Tänään tein myös pitkästä aikaa omena-kaurapaistosta - täydellistä iltapalaherkkua syysiltoihin!

Omena-kaurapaistos (vegaaninen)
​1 omena
​1 dl kaurahiutaleita
​1-2 rkl neitsytkookosöljyä
​ripaus Ceylonin kanelia
puolukoita
​kaurajuomaa

​Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori omena, pilko pieniksi paloiksi. Sulata vesihauteessa kookosöljy. Sekoita keskenään omenapalat, kaneli, kaurahiutaleet ja kookosöljy. Levitä seos uunipellille ja pidä uunissa 10-15 min. Tarjoile puolukoiden ja esim. kaurajuoman kanssa. 
Picture
Tässä syksyssä, kuten useissa aiemmissa, tuntuu myös muutos. Syksy on muutoksen ja alkujen aikaa. Minkälaisen sinä haluaisit tästä syksystä tulevan? Haluaisitko aloittaa ja kokeilla jotakin uutta?
0 Comments

Kikhernepäivällinen x 2: kikherne-avokadopasta ja curryjuurekset paahdetuilla kikherneillä

8/4/2017

0 Comments

 
Jaan tänään kaksi tämänhetkistä, kikhernepohjaista lempiohjettani. Kikherne-avokadopasta valmistuu ihanan nopeasti, ja onkin jo pelastanut muutaman nälkäisen päivällishetken. Kikhernepasta on täyttävää ja herkullista sekä on ravintoarvoltaan hieman tavallista vehnäpastaa terveellisempi vaihtoehto. Curryjuurekset paahdetuilla kikherneillä sopii erityisesti vähän viileämpiin päiviin. Lämmin annos mausteisia juureksia rouskuvilla kikherneillä tekee olon kylläiseksi ja ravituksi.

Kikherne-avokadopasta (2 annosta, vegaaninen)
100 g kikhernepastaa tai -nuudeleita
kypsä avokado
kirsikkatomaatteja
tuoretta pinaattia
​oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

​Keitä kikhernepasta kypsäksi. Kaada keitinvesi pois ,ja sekoita pastan joukkoon oliiviöljy ja mausteet. Paloittele avokado ja sekoita pastan joukkoon. Tarjoile pasta tuoresalaatin, esim. kirsikkatomaattien ja pinaatin kanssa. Hyvältä pasta maistuu myös esim. sipulin, kurkun ja saksanpähkinöiden kanssa.​
Picture

​​Kookos-curryjuurekset paahdetuilla kikherneillä (2 annosta, vegaaninen)
pieni kasa porkkanoita
pieni kasa perunoita
bataatti
​sipuli
riisi- tai kaurakermaa tai halutessasi kookosmaitoa
​currymausteseosta

​1 pkt käyttövalmiita kikherneitä
​1 rkl seesaminsiemeniä
ripaus cayennepippuria
​ripaus suolaa

​oliiviöljyä
​tuoreita basilikan lehtiä

​Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Lisää keitinveteen suolaa ja keitä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja lisää haluamasi verran kasvipohjaista kermaa, esim. riisi- tai kaurakermaa. Mausta ja sekoittele kattilassa.

​Huuhtele ja kuivaa käyttövalmiit kikherneet. Levitä pellille, lisää seesaminsiemenet ja mausta. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paahda kikherneitä noin 15 minuuttia, tai kunnes ne ovat mielestäsi sopivan rapeita.

​Lisää valmiin annoksen pinnalle oliiviöljyä ja tuoreita basilikan lehtiä.
Picture
Syödään hyvin!
0 Comments

vegaaninen minttu-suklaaraakakakku

5/14/2017

0 Comments

 
Puuttuuko kevään juhlistasi vielä idea kakkuun? Onko vieraiden joukossa vegaaneja tai keliaakikkoja, etkä tiedä, mitä heille voisi tarjota? Ratkaisusi voi olla tässä!

Valmistin tällä ohjeella kakun äidilleni äitienpäiväksi. Kasasin kaapista löytyviä aineksia yhteen ja ostaessani puuttuvaa ainesosaa, taateleita, pysähdyin kaupassa mintun tuoksun kohdalle: miten oli edes mahdollista, etten ollut koskaan tehnyt mintun ja suklaan makuista raakakakkua?

Oli aika kokeilla jotakin hieman uutta.

Raakakakku äitienpäiväksi valmistui alla olevalla ohjeella. Koostumuksesta tuli ihanan tasainen ja kakku säilyi kauniina vielä seuraavanakin päivänä (jolloin se syötiin loppuun eli enempää en tiedä, mutta ainakin kolme päivää raakakakut yleensä tuntuvat hyvinä säilyvän).

Minttu-suklaaraakakakku  ​(vegaaninen, gluteeniton)

Pohja
2 dl pähkinöitä (käytin saksanpähkinöitä, mutta esim. pekaanipähkinäkin voisi sopia suklaakakun pohjaan - kokeile, mistä tykkäät)
2 dl taateleita
ripaus ruususuolaa
 
Täyte
3 dl cashewpähkinöitä
½ kypsä, isohko banaani
1 dl raakakaakaojauhetta
0,5 dl kookospalmusokeria
1 dl vettä + 0,5 dl taateleiden liotusvettä
1 dl sulaa neitsytkookosöljyä
kourallinen tuoretta, vahvaa minttua
ripaus chilijauhetta
 
Liota pähkinöitä ja taateleita jääkaapissa yön yli (kulhoon + reilusti vettä päälle, taatelit erilliseen kulhoon).
 
Aloittaessasi kakunteon kaada pähkinöiden liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät siivilässä. Kaada taateleiden liotusvesi talteen. Annostele tarvittava kookosöljymäärä esim. lasiin, laske altaaseen lämmintä vettä ja jätä kookosöljy sulamaan.
 
Sekoita tehosekoittimessa, monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella pohjan ainekset rouheaksi massaksi. Laita irtopohjavuon pohjalle leivinpaperi ja asettele pohja vuoan pohjalle.  

 
Lisää täytteen ainesosat tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes massa on tasaista. Voit joutua kaapimaan seosta välillä helpottaaksesi tehosekoittimen työtä. Asettele täyte vuokaan pohjan päälle. Tässä vaiheessa voit lisätä myös koristeita, esim. kaakaopavuista tehtyä rouhetta. Laita kakku jähmettymään pakkaseen.
 
Ennen tarjoilua anna kakun sulaa jääkaapissa parin tunnin ajan. Vuoasta kakun voi irrottaa jo pian pakkasesta ottamisen jälkeen. Jos haluat koristella kakkua esim. mintun oksilla, lisää minttu vasta juuri ennen tarjoilua.
​
Picture

​Onnellisia kakkuhetkiä! Raakakakun valmistamisen syyksi riittää ystävä, joka on tulossa käymään tai vain hetki, jolloin haluat tehdä jotakin luovaa.
 
Lempeydellä,
Emilia
0 Comments

tein niin hyviä pinaatti-kauralettuja!

4/10/2017

1 Comment

 
Picture
Onnistuin löytämään niin toimivan pinaattilettuohjeen, että se on jaettava! Ohjeesta valmistuu kasa pieniä lettuja, joiden kanssa sopivat puolukat tai esimerkiksi kikherne-sitruunalisuke, josta tuli myös aika hyvää! Kikherne-sitruunalisuke sopii monen ruoan kylkeen ja valmistan itse vastaavanlaista lisuketta jopa kerran viikossa jonkin lämpimän ruoan yhteyteen.

Pinaatti-kauraletut (gluteeniton, maidoton, kts. ohjeet FODMAP-yhdisteiden vähentämiseen alta)
2 dl kaurajauhoja
ripaus suolaa
2 dl kaurajuomaa
2 kananmunaa
​2 reilua kourallista tuoreita pinaatinlehtiä
1 tl psylliumjauhetta
halutessasi 1/2 punasipulia

Mittaa ainesosat punasipulia lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella lettutaikina tasaiseksi. Silppua punasipuli pieniksi paloiksi ja sekoita lusikalla taikinan joukkoon. Paista pannulla tilkassa oliiviöljyä haluamasi kokoisia lettuja. FODMAP-ruokavalioon letut sopivat, jos punasipulin jättää pois tai korvaa esim. kevätsipulin vihreällä osalla. Herkkävatsainen voi kokeilla myös liottaa sipulisilppua ruoan valmistuksen ajan ja käyttää sipulia määrällisesti vähemmän. Kaurajuoma sopii useilla herkkävatsaisille hyvin, vaikkakin sisältää analyysien mukaan FODMAP-yhdisteitä. Kaurajuoman voi herkkävatsainen korvata esim. manteli- tai riisijuomalla, tai laktoosittomalla maidolla.
Picture
Kikherne-sitruunalisuke (vegaaninen, gluteeniton, maidoton)
1 tölkillinen kikherneitä
1/2 punasipulia
loraus neitsytoliiviöljyä
1 rkl seesaminsiementahnaa eli tahinia
sitruunan mehua

Kaada ready-to-eat -kikherneiden neste pois ja huuhtele kikherneet siivilässä. Silppua punasipuli pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon neitsytoliiviöljyä, tahinia ja purista joukkoon sitruunan mehua. Tosi, tosi hyvää ja helppoa! Ripauksen suolaakin joukkoon voi lisätä. FODMAP-ruokavaliota noudattavien kannattaa kokeilla tölkkikikherneitä pienempinä annoksina. Tärkeää on kaataa tölkistä neste pois, sillä FODMAP-yhdisteitä liukenee siihen.

Jäljelle jääneen puolikkaan sitruunan puristin vesilasiin ja join myöhemmin.

Ihanaa, valoisaa kevättä!
1 Comment

Smoothie, ole hyvä!

4/1/2017

0 Comments

 
Picture
​Hankin ensimmäisen tehosekoittimeni kuusi, seitsemän vuotta sitten tehdäkseni smootheita. Innostuin smoothieiden tekemisestä jotenkin todella paljon: smoothiejuomia valmistaessa oli helppoa olla luova ja vatsani oli smoothiesekoituksiini tyytyväinen. Myöhemmin tein hetken aikaa smoothieita myös työkseni. Marjojen, hedelmien ja kasvisten käyttöni lisääntyi smoothieiden tekemisen myötä selvästi. Tutustuin uusiin raaka-aineisiin ja olin usein aika inspiroitunut ottaessani smoothieiden valmistamiselle aikaa. Halusin ja haluan yhä tehdä smoothieistani värikkäitä. Smoothieni ovat yleensä myös rakenteeltaan aika paksuja.

​Smoothieita valmistaessani käytän useimmiten niitä raaka-aineita, joita kaapistani löytyy sen kummemmin määriä mittomatta. Tätä tekstiä varten pysähdyin kirjaamaan ainesosat ylös. Nesteenä smoothiessani on useimmiten kaurajuoma tai jokin muu kasvipohjainen juoma. Paksumpaa rakennetta saan juomaan esimerkiksi avokadosta, banaanista ja paksusta soijajogurtista. Jos kaapissani on jokin kylmänä nautittava kasviöljy, saatan lisätä sitäkin smoothieen.

​Parhaan smoothieohjeen löydät varmasti kokeilemalla! Alla kaksi ohjetta, joilla pääset alkuun. Jos kaipaat ohjeisiin lisää makeutta, voit lisätä joukkoon esimerkiksi banaania, omenaa, pari taatelia tai hunajaa.

Vihersmoothie (vegaaninen)
1 avokado
1 tuore sellerinvarsi
​kourallinen tuoretta basilikaa (halutessasi reilummin erilaisia tuoreita yrttejä)
​reilu tl viherjauhetta (esim. lehtikaalijauhe tai nokkosjauhe)
2 tl hamppuproteiinijauhetta tai kuorittuja hampunsiemeniä
1/2 banaania
​halutessasi ripaus vaniljajauhetta
​1,5 dl kaurajuomaa​​

Picture
Kirpeä puolukkasmoothie (vegaaninen)
​1,5 dl puolukoita
​1 rkl karpalojauhetta
​1 omena
1 banaani
​pieni pala tuoretta inkivääriä
​1 dl mantelijuomaa

​Kuori, pilko ja huuhtele ainesosat. Lisää ainesosat kulhoon tai tehosekoittimen kannuun. Sekoita smoothie tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Nauti!

​Kommentteihin saa jakaa smoothieohjeita! Yksi ohje löytyy myös etusivun Instagram-linkin takaa. Lisää ohjeita jaan myöhemmin myös blogissa.​
0 Comments
<<Previous